Tinc una col·laboradora habitual que és molt més activa que jo actualitzant el blog, així que aquí us deixo amb el seu tercer post. Es tracta de l’experiència a una estada a la Vall de Benasque i els Hautes Pyrinées. Si esteu interessats en visitar aquesta meravellosa zona esplendorosa de natura segur que trobeu en aquest post bones recomanacions de visites i excursions per fer:

VALL DE BENASQUE

21/08/10 – Acampada al càmping Aneto de Benasque, amb serveis, arbrat, força bé, situat a les afores del poble de Benasque.  El poble és molt turístic, diria que en excés, està ple de cotxes, autobusos, restaurants… però les cases són cuidades i de pedra. Veure: Crònica Aneto (I) Lloguem els grampons al poble, ja que l’endemà tenim previst pujar a l’Aneto i fan falta.

Pugem a dormir al refugi de la Renclusa, no es pot pujar en vehicle, s’ha de deixar el cotxe a Llanos de l’Hospital i agafar un autobús que surt cada 35 min. Fins La Besurta, des d’aquí tenim 45 min. de pujada fins el refugi on es pot sopar, i esmorzar. Veure: Crònica Aneto (II)

22/08/10 – Sortim a 5.30 del refugi, doncs l’ascensió a l’Aneto (3404 m) suposa 12 hores de caminada això sí,  sense cap dificultat ja que el temps és fantàstic i no tenim cap problema amb els grampons, tot i que som “novatos”. La vista al cim espectacular. Veure De l’alberg al Portillón Crònica final Aneto

23/08/10 – Dormim al càmping i ens llevem bastant baldats, fem descans tot el matí però a la tarda fem una petita excursió d’una hora per un recorregut botànic que passa per les gorges de l’Alba.  L’inici d’aquesta excursió circular i senyalitzada és a l’hotel Turpí situat al començament de la ctra. que va a Baños de Benasque.

24/08/10 – Vall de Vallibierna: Una bonica vall molt fonda i frondosa. No és possible anar en cotxe a l’estiu, per accedir s’ha d’anar a peu (9 km) o agafar un autobús tot terreny que en ¾ h. ens arriba a un refugi forestal. Des d’aquest punt podem fer diverses excursions, en 3 h. al collado Coronas i d’aquí a l’Aneto, al pic Culebras, al Vallibierna, a l’ibón de Llosás o als de Vallibierna en 1.30 h.. Nosaltres anem a aquest últim, el camí està senyalitzat amb fites, en principi, pel mapa, es pot anar d’aquest últim al de LLosás però nosaltres no trobem el camí.  L’últim autobús és a les 18 h.

25/08/10 – Pic de Salvaguardia (2738 m): amb bon temps té una fantàstica vista a la serra de Maladeta, al Posets, Perdiguero, la vall de Benasque i a la banda francesa (Luchon), ja que fa frontera. És fàcil d’accedir, el camí s’inicia a Llanos de L’Hospital, on deixem el cotxe i es travessa la pradera seguint les fites, fins el coll del Portillón el camí puja fent ziga-zagues. La baixada la fem una mica diferent desviant-nos al coll on hi ha un senyal que indica el camí Luchon-Benasque i anem a parar seguint la GR a prop de La Besurta, passem pel Pla de l’Estany i arribem a Llanos de l’Hospital. El temps per assolir el cim ha estat de 3.30 h.

26/08/10 – Vall d’Estòs: S’ha de deixar el cotxe a l’aparcament a l’inici de la vall, al costat d’un càmping abandonat, el camí va fent pujada en gran part per pista recorrent la vall al costat del riu i amb molta vegetació. Passem per l’ibonet de Batisilles i en 2.15 h. arribem al llac d’Escarpinosa, preciós voltat de vegetació, tornem a l’ibonet en 40 min.  i en una altra hora, de pujada per tartera de pissarra arribem a l’ibón de Batisielles, d’aspecte alpí.

27/08/10 – Pic Perdiguero (3221 m): Excursió dura, molt llarga, ens ha costat 13 h. i amb molta pedra, a més del desnivell. Es deixa el cotxe al costat de la ctra. doncs no hi ha aparcament, tot just passat el pont del Lliterola, l’inici està indicat amb un cartell fins l’ibonet de Lliterola són 872 m. de desnivell. Al principi es travessa un bonic bosc d’avets, després se segueix la vall del Lliterola bastant pelada, caminant per tarteres de pissarra no gaire difícil i per prats fins l’ibonet (3.15 h).  Passat aquest llac tot el camí és per pedres, ens fixem en les fites que travessen una cascada i arribem a l’ibón blanc, des d’aquí el camí gira a l’esquerra i puja la carena fins al cim, nosaltres deixem aquest camí i voregem el llac per l’esquerra sense fites, fins que quasi arribem a la cua del llac, llavors pugem fins el coll del Perdiguero per una tartera bastant dura i en arribar al coll a l’esquerra les fites ens indiquen amb grimpada el camí al cim. No hi ha un núvol pel que la vista és espectacular. La baixada si que la fem per la carena.

HAUTES PYRINEES

28/08/10 – Deixem la vall de Benasque i passem els Pirineus pel túnel de Bielsa. Acampem al càmping Les 3 vallées a Argeles-Gasozt. Un càmping molt ben situat com el seu nom indica, enorme, amb molts bungalows i conills que campen al seu aire.

29/08/10 – Vall d’Azun: Per ctra. molt estreta i molt maca, plena de vegetació, deixem el cotxe al segon aparcament d’Aste, (el primer que et trobes és per a fer el llac Miguelou)  som a 5ºC de temperatura. L’excursió està molt ben senyalitzada, travessem un preciós bosc centenari d’avets altíssims, arribem al llac de Suyen i seguidament a la cascada Doumblas, no massa alta, a partir d’aquí el camí ben senyalitzat, s’enfila seguint un rierol preciós fins a una plana d’on es veu el refugi Larribet en un alt, ens dirigim cap allà i en uns altres 45 min arribem als 3 llacs de Batcrabère, en un total de 3.30 hores, amb vistes sobre el Balaitus.

A la tarda anem a veure el llac Estaing en cotxe, molt gran i maco ple de gent que volta caminant i a cavall, amb restaurant, molt turístic.

30/08/10 – Vall de Cauterets: Ens dirigim a Cauterets per anar al  Pont d’Espagne per ctra. amb molta pujada però preciosa, amb molta vegetació, passa al costat de dues cascades la Cerisey i la de Lutour, des d’aquí en 1.30 h. s’arriba a La Fruitère i en altres 1.30 h. al llac d’Estom. A l’aparcament del Pont d’Espagne s’ha de pagar, en 15 min es veuen les espectaculars cascades del riu Marcadau i de Gaube. Nosaltres fem una excursió per la vall del Marcadau fins la palanca de Cayan en 1 hora. Des d’aquí en 1.30 h. es pot anar al llac de l’Embarrat i al refugi Wallon. La vall és ampla i amb prats, es pot tornar per l’altra riba del riu.

Per anar al llac de Gaube es pot anar amb telecabina o bé caminant per un camí molt transitat, triguem una hora, la senyal es troba passat l’aparcament. El llac és immens, ple de gent i vegetació.

També podem anar caminant pel camí de les cascades des de el Pont d’Espagne fins a Cauterets en 1.30 h.

31/08/10 – Vall de Gavarnie: Des de Gavarnie ens dirigim al coll de Tantes on deixem el cotxe per anar a la Brecha de Rolando (2807 m) i al Taillón (3144 m).  El camí senyalitzat va pujant sense cap complicació fins que hem de travessar un rierol que es troba amb les pedres glaçades i és difícil trepitjar, menys mal que hi ha unes cadenes que ens ajuden, en 2.30 h. s’arriba al refugi de la Brecha amb unes vistes fantàstiques sobre la Brecha i el circ de Gavarnie, en altres 45 min. per neu que es pot trepitjar sense grampons. S’arriba a la Brecha amb vistes sobre el parc d’Ordesa. Seguim caminant per pedra fins el Taillón, triguem 1.15 h.. El dia és fantàstic i les vistes impressionants, tot i que el pic no és massa bonic.

01/09/10 – Avui fem turisme, anem a veure Lourdes. L’entorn és bonic i l’església impressionant, tot i que no em va el tema religiós, és curiós de veure. Visitem el llac de Lourdes i la ciutat de Tarbes, amb el seu jardí Massey, de la resta de la ciutat no hi veig res destacable.

02/09/10 – Vall d’Hautacam: la recòrre una ctra. de 15 km de pujada molt freqüentada per ciclistes, com és normal en aquestes valls de França. Abans d’arribar al final de les pistes d’esquí hi ha una pista que hem d’agafar a la dreta i deixar el cotxe al final. Hi ha un cartell indicador amb l’excursió que ens arriba als llacs d’Isaby, Ourrec i Bassias, en 2 hores. El camí és marcat amb fites, el primer i el segon dels llacs ja es veuen fent el camí cap el de Bassias, i no cal baixar fins a la seva vora. La muntanya és plena de bruc que li dóna un color rosat i tenim vistes sobre la vall de Lesponne.

03/09/10 – Circ de Gavarnie: aparcament el cotxe a l’interior de Gavarnie gratis (a partir de les 10 h. es cobra). La pista voreja el riu fins arribar a la cascada, triguem una hora, però caminem ½ hora més fins arribar a sota de la impressionant cascada, la tornada la fem per l’altra riba del riu, molt més tranquil·la i per corriol.

A la tarda visitem el circ de Tramouse, per ctra. de pagament molt estreta i amb molta pujada i revolts, arribem al final de la ctra. on ens fan aparcar davant mateix del circ, caminem fins el llac d’Aire i el mirador de la Virgen, impressionant parets de pedra amb prats.