Trek & Walk: Saló del senderisme

Avui he visitat el Saló del senderisme (o d’altra banda anomenat trekandwalk, que queda més cool) que estarà obert durant tot aquest cap de setmana a la Farga de l’Hospitalet. De 10 a 20h el dissabte 20 i de 10 a 18h el diumenge 21.

Per a aquest blog és un event especialment interessant on he pogut agafar molta informació i recursos sobre excursions i rutes tant a Catalunya com a la resta d’Espanya. Plànols, descripcions d’excursions i rutes i ofertes de serveis i activitats relacionats amb el turisme rural. Especialment hi ha molta informació del camí de Sant Jaume, ruta dels Bons homes, camí de ronda,  del País Vasc amb la ruta del vi i del peix entre d’altres, de Galícia amb un extens llibret amb excursions descrites, de Castella i Lleó, Andalusia, l’Alt Pirineu, Aigüestortes, Montserrat i el Parc fluvial del Llobregat. A més, ens hem “colat” en un curs molt interessant de fotografia de natura protagonitzat per Oriol Alamany, fins que ens han dit que s’havia de pagar a part de l’entrada i hem marxat.

Però no tot és flors i violes, i crec que podria generalitzar a qualsevol tipus de saló, i és que l’interés econòmic prima més que la filosofia del que s’exposa. En aquest cas crec que el senderisme té una filosofia molt especial i que a vegades sembla perdre’s: el principal objectiu del senderisme és gaudir de la natura i sentir-se satisfet d’un mateix. I això ho hauria de poder fer tothom de forma lliure i gratuïta.

A part dels 8€ que hem hagut de pagar cadascú per l’entrada i això tenint en compte que ens han descomptat un 20% (per cert, no hi havia descompte possible per a estudiants de la Universitat de Barcelona, però si de Vic, quan la majoria dels que hi anirem segurament serem de Barcelona), els cursos anaven a part com ens hem assabentat posteriorment.

En primer lloc, trobo excessiu el preu de l’entrada, ja que en aquests salons de tipus promocional crec que els convé que hi vagi la major part de ciutadans possibles ja que després del saló i d’obtenir la informació ja es recaudaran els diners quan s’efectui l’activitat en si. I en segon lloc, trobo una enganyifa que, un cop a dins, algunes coses s’hagin de pagar  a part (a banda, que no hi havia informació sobre els preus dels cursos en els estands on s’oferien i per això no ens en vam assabentar).

Tot i que hem trobat bons recursos i ens hem endut un munt de papers a casa, el saló és bastant reduït, tenint en compte que per l’examen del first o del saló del manga s’omple tot el saló, en aquest cas tan sols s’ocupava la meitat o un terç d’aquest. He trobat manca important de representació de tota la zona del Ripollés, com sabeu molt coneguda en aquest blog, i de la Garrotxa, boniques zones que tenim a Catalunya i amb un alt interès faunístic i naturalístic. A més, com sempre molts dels recursos es basen en exprimir més a  la gent: molta informació d’allotjaments (ja us podeu imaginar que cap guia de càmpings, que això si que m’haguès interessat), molta informació d’activitats organitzades amb guia, perquè us feu una idea de com està pujant l’elitisme al món del senderisme mig dia d’excursió amb un guia val 16€ per adult i 10€ per infant… vaja, que es paga un saló per tenir un informació de més coses que s’han de pagar.

Espero que l’essència del senderisme individual, familiar, de colla d’amics o d’entitats d’esplai no s’acabi perdent i que la gent perdi la por i no es cohibeixi, que pugui realitzar aquesta activitat com un esport més i que pugui gaudir d’un mateix i del que l’envolta sense pors ni límits a la llibertat d’un mateix.

Per a més informació:

Saló del senderisme: http://www.trekandwalk.com/

La web d’Oriol Alamany: http://www.alamany.com/index_cat.html

I el blog d’Oriol Alamany “Imágenes vivas”: http://www.oriolalamany.blogspot.com/

Anuncis

8 responses to “Trek & Walk: Saló del senderisme

 1. O sigui que es tracta bàsicament (no podia ser d’altra manera) d’una fira purament comercial, crec que ho tenen difícil amb el públic excursionista, sovint les excursions estan renyides amb el consumisme.

 2. En el moment que l’allotjament té més importància que la natura i l’entorn dels diferents senders, el saló perd el seu principal interés. Estic amb tu, si es continua per aquestes vies, el senderisme perdrà el seu objectiu.
  Per sort sempre quedarà gent com tu que no es deixa enganyar i que quan se’n va a caminar gaudeix del camí.

 3. El que més sobtava era l’stand del camí de ronda patrocinat per hotels de la Costa Brava, d’aquí poc el GR-92 es convertirà en el passeig marítim de tota Catalunya… a veure quan triguen en asfaltar-lo!!

 4. 8€ i amb descompte, Déu n’hi dó… quina barbaritat!

  Pel que fa a la representació que anomenes, el camí de Sant Jaume porta temps rondant-me pel cap, només que fent-lo en bicicleta i sortint encara no sé d’on. Hi ha probabilitats altes que el faci aquest estiu.

 5. Bon dia,
  Et felicito, abans que res, per la informació que vas poder recollir al Trek&Walk, i espero que et fos de molta utilitat.
  Fet això, voldria fer-vos algunes observacions, per si us serveixen per ampliar la vostra informació.
  L’objectiu de Trek&Walk és encomanar la passió per la muntanya. Vol ser un aparador on les destinacions, les empreses i tothom qui ho consideri oportú, pugui presentar el seus senders. Per les persones que ho desitgin, volem facilitar un espai on puguin trobar rutes, preguntar informació que puguin necessitar, etc. A més, per desenvolupar més aquest interès, poden accedir a cursos, tallers, etc. que els ajudin encara més a gaudir d’aquest senders. Deiem… tres dies de saló per un any de caminar!
  Comparteixo amb l’autor d’aquest blog, que gaudir de la natura i sentir-se satisfet amb un mateix pot ser l’essència funamental del senderisme!
  Trek&Walk és una iniciativa professional. Abans deiem “iniciativa privada” però això semblaria voler dir que ens sobren els diners! I us ben asseguro que això no és així. És una iniciativa d’un grup de professionals que han volgut posar a l’abast de tothom, el senderisme.
  I dic a tothom, pensant que hi ha qui fa camins i corriols pensant dormir al ras o en un refugi, però també pensant amb tots aquells que prefereixen fer-ho amb serveis al seu abast.
  El GR 92 el podia haver donat a conèixer un centre excursionista, però en canvi, ha estat un grup d’hotels sensibilitzat amb el medi ambient i la natura qui l’ha portat al Trek&Walk. Per part meva, i també, en nom de molts visitants al Saló felicitem aquesta iniciativa.
  Pel que fa a les zones que no hi heu pogut trobar, i que es són molt més que el Ripollès, comptem que en les properes edicions vulguin considerar el Trek&Walk, com un espai interessant a presentar la seva oferta. De ben segur nosaltres i els visitants estaran molt agraits.
  I si entre tots aconseguim encomanar aquesta passió per caminar, en totes les seves modalitats i en tots els seus formats, Catalunya com a país segur hi guanyarà.
  Des de Trek&Walk continuem caminant perquè aquest somni sigui realitat.
  Marta Rotllan, directora Trek&Walk

 6. Crec que la iniciativa del Trek&Walk és bona, però evidentment el pes econòmic és prioritari. Molts centres excursionistes han promocionat el GR92, però evidentment, no per potenciar la secció hotelera com feu vosaltres, sinó pel simple fet de la bellesa del camí de ronda. I no només promocionen el GR92, el camí dels bons homes i el camí de Sant Jaume (els més presents al Trek&Walk) sinó també d’altres menys concorreguts i amb menys potencial econòmic turístic. I com ho fan? Mitjançant caminades populars, jornades de neteja de camins, … Que als hotels costaners els interessi promociar el GR92, no vol dir que no li haguem d’agraïr a la Federació Catalana d’Excursionisme l’esforç que ha fet durant molts anys en el manteniment de camins i senyalització d’itineraris; seria treure-li mèrit.

  Sembla estrany que no hi hagi cap organització/club/centre excursionista (més enllà dels guies) en un saló del senderisme; sospito que els interessos són diferents. I no per això una cosa ha de ser millor que l’altra, tan sols que el públic serà diferent i es mourà segons els seus interessos propis. Els meus potser s’allunyen una mica de la filosofia del saló.

 7. Estic d’acord i en contra d’alguna de les coses que dius. Primer de tot, et voldria fer un aclariment: no és Federació Catalana d’Excursionisme, sinó Federació Catalana d’Entitats Excursionistes. Si enlloc de representar a les entitats representés als excursionistes en sí, potser “otro gallo cantaría”.

  Parles d’un possible pes econòmic, i de l’absència al Saló d’organitzacions/clubs/ centres excursionistes; en resposta, et diré que evidentment, degut a que el Saló neix d’una iniciativa privada i no no tenir cap tipus de subvenció per part de cap entitat pública, hem preferit centrar-nos en la feina ben feta i no dedicar-nos a plorar per llargs passadissos buits de ganes de recolzament: Evidentment, hi ha un pes econòmic molt fort ja que hi hem invertit fins el darrer euro que teníem (som una empresa molt més petita del que sembla).
  L’objectiu del Saló era encomanar la passió per caminar. En aquest sentit, en el seu moment, es va convidar a venir de forma totalment gratuïta a la Federació, i a un centre excursionista, iniciativa que van rebutjar. Com tu dius nosaltres també sospitem que els interessos són molt diferents.
  Pel que fa al GR92, et convido a investigar el paper que va tenir la nostra directora per aconseguir que la iniciativa de creació d’aquest sender arribés a un final feliç.

  Toti

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s