Avui he visitat el Saló del senderisme (o d’altra banda anomenat trekandwalk, que queda més cool) que estarà obert durant tot aquest cap de setmana a la Farga de l’Hospitalet. De 10 a 20h el dissabte 20 i de 10 a 18h el diumenge 21.

Per a aquest blog és un event especialment interessant on he pogut agafar molta informació i recursos sobre excursions i rutes tant a Catalunya com a la resta d’Espanya. Plànols, descripcions d’excursions i rutes i ofertes de serveis i activitats relacionats amb el turisme rural. Especialment hi ha molta informació del camí de Sant Jaume, ruta dels Bons homes, camí de ronda,  del País Vasc amb la ruta del vi i del peix entre d’altres, de Galícia amb un extens llibret amb excursions descrites, de Castella i Lleó, Andalusia, l’Alt Pirineu, Aigüestortes, Montserrat i el Parc fluvial del Llobregat. A més, ens hem “colat” en un curs molt interessant de fotografia de natura protagonitzat per Oriol Alamany, fins que ens han dit que s’havia de pagar a part de l’entrada i hem marxat.

Però no tot és flors i violes, i crec que podria generalitzar a qualsevol tipus de saló, i és que l’interés econòmic prima més que la filosofia del que s’exposa. En aquest cas crec que el senderisme té una filosofia molt especial i que a vegades sembla perdre’s: el principal objectiu del senderisme és gaudir de la natura i sentir-se satisfet d’un mateix. I això ho hauria de poder fer tothom de forma lliure i gratuïta.

A part dels 8€ que hem hagut de pagar cadascú per l’entrada i això tenint en compte que ens han descomptat un 20% (per cert, no hi havia descompte possible per a estudiants de la Universitat de Barcelona, però si de Vic, quan la majoria dels que hi anirem segurament serem de Barcelona), els cursos anaven a part com ens hem assabentat posteriorment.

En primer lloc, trobo excessiu el preu de l’entrada, ja que en aquests salons de tipus promocional crec que els convé que hi vagi la major part de ciutadans possibles ja que després del saló i d’obtenir la informació ja es recaudaran els diners quan s’efectui l’activitat en si. I en segon lloc, trobo una enganyifa que, un cop a dins, algunes coses s’hagin de pagar  a part (a banda, que no hi havia informació sobre els preus dels cursos en els estands on s’oferien i per això no ens en vam assabentar).

Tot i que hem trobat bons recursos i ens hem endut un munt de papers a casa, el saló és bastant reduït, tenint en compte que per l’examen del first o del saló del manga s’omple tot el saló, en aquest cas tan sols s’ocupava la meitat o un terç d’aquest. He trobat manca important de representació de tota la zona del Ripollés, com sabeu molt coneguda en aquest blog, i de la Garrotxa, boniques zones que tenim a Catalunya i amb un alt interès faunístic i naturalístic. A més, com sempre molts dels recursos es basen en exprimir més a  la gent: molta informació d’allotjaments (ja us podeu imaginar que cap guia de càmpings, que això si que m’haguès interessat), molta informació d’activitats organitzades amb guia, perquè us feu una idea de com està pujant l’elitisme al món del senderisme mig dia d’excursió amb un guia val 16€ per adult i 10€ per infant… vaja, que es paga un saló per tenir un informació de més coses que s’han de pagar.

Espero que l’essència del senderisme individual, familiar, de colla d’amics o d’entitats d’esplai no s’acabi perdent i que la gent perdi la por i no es cohibeixi, que pugui realitzar aquesta activitat com un esport més i que pugui gaudir d’un mateix i del que l’envolta sense pors ni límits a la llibertat d’un mateix.

Per a més informació:

Saló del senderisme: http://www.trekandwalk.com/

La web d’Oriol Alamany: http://www.alamany.com/index_cat.html

I el blog d’Oriol Alamany “Imágenes vivas”: http://www.oriolalamany.blogspot.com/