Normalment, al parc de la Serp d’Hospitalet està ple de nens i joves. Alguns juguen a futbol, altres peten la xerrada i aprofiten per lligar mentre mengen pipes i alguns, de més grans i quan és més fosc, es fumen algun “peta”.

Avui, però, molts dels que jugaven a futbol han deixat un moment a pilota per anar a veure un nou visitant del parc. “Un pájaro!” cridaven uns, “Aún no sabe volar!” ha cridat un altre quan jo creuava el parc. I perseguien a la pobre bestiola atemorida… Una mica més lluny, un dels adolescents els crida “Dejadle en paz… como vaya os vais a enterar!”…

Aquest fet és totalment puntual, però m’ha fet pensar en què moltes vegades l’educació és un concepte molt general que no només es dóna a les aules i gràcies als llibres de text, de fet, una part, m’atreviria a dir, molt més important es pot donar fora d’elles com per exemple mitjançant el joc o, en el tema que ens ocupa, mitjançant l’excursionisme.

Em refereixo a l’educació com un concepte molt general, perquè no només correspon a la interiorització de coneixements, sinó a saber el perquè de les coses (més enllà d’aprendre-se-les de memòria), també a tenir una manera de fer, unes inquietuds, un mètode deductiu, … i també es pot educar en valors (aprendre a compartir, ser cívic, respectar la diversitat, conviure amb el què ens envolta…)…

Amb tot això m’agradaria reivindicar l’important paper que juga l’excursionisme en aquest sentit. Fer senderisme o excursionisme no només és caminar per caminar, no només és assolir un pic, sinó que es pot aprofitar per enriquir molt més el nostre esperit.

El senderisme permet conèixer-se a un mateix (tan psicològicament com física), a millorar amb rendiment i autocontrol, guanyar confiança amb un mateix i, molt important, serveix per treballar “la cultura de l’esforç” i no només per guanyar béns materials sinó per assolir reptes satisfactoris.

També permet crear pertinença de grup, fomentar el companyonia, la solidaritat (saber compartir); fent excursions en grup o família sempre poden sorgir converses especials, sempre hi ha algun moment per compartir una poma o un glop de la cantimplora o pot sorgir l’oportunitat per animar o ajudar a aquell més debatut; és un molt bon moment per estrènyer relacions.

A més, l’entorn en el qual es desenvolupa aquesta activitat permet alhora poder treballar valors com el respecte amb la natura, la importància de la conservació de l’entorn natural, … Amb tot això, i més relacionat amb l’aula es poden transmetre coneixements sobre la dinàmica de la fauna i la flora dels boscos, prats i camps rurals on a més a més s’hi poden introduir molts conceptes socials i històrics. A vegades, alguns d’aquests coneixements acostumen a ser molt més fàcils d’interioritzar si s’assoleixen de forma pràctica que no pas teòrica a l’aula. A més, no cal oblidar que és un esport molt saludable i fàcilment assolible per a tothom sense gaires habilitats especials.

Aquests són només cinc cèntims sobre aquest tema, però espero que us hagi despertat interès o si més no tingueu ganes de compartir amb els vostres éssers més estimats un moment de pau i diversió amb una bona excursió.

Us passo algun link per si tant pares i mares com educadors us serveix com a eina de recursos:

http://www.esplai.org/ExplorarCatalunya/objectius.asp Una proposta educativa per fomentar l’excursionisme en els centres d’esplai