Cinquè cameo del blog, de la mateixa col·laboradora, corresponent a una preciosa excursió al Parc Natural d’Aigüestortes, l’únic Parc Nacional de Catalunya.

El camí és molt fàcil perquè està senyalitzat i perquè és pràcticament pla. 

Es deixa el cotxe a l’aparcament del Parc Natural d’Aigüestortes, l’indret es diu palanca de la Molina (1400m), d’aquí mateix surt el camí senyalitzat. El sender és preciós, envoltat de vegetació i travessa el riu Sant Nicolau per la palanca de Pey (1480m). Després el sender puja lleugerament per l’altra riba passant per l’ermita de Sant Nicolau (1680m), restaurada, fins i tot li han fet un absis que no tenia i arribem a l’estany de Llebreta (1620m) envoltat de vegetació. A aquesta excursió se l’anomena la ruta de la Llúdriga. Després es passa per la bonica cascada del Sant Esperit (1660m) que fa saltants i gorgs i el camí continua fins al planell d’Aigüestortes (1840m), on el riu va fent diferents braços envoltats de gespa i boscos. Els senyals indiquen que s’arriba en 2h, però nosaltres triguem mitja hora més.

Estany de la llebreta
Cascada de l’esperit

Fins aquí es pot arribar en taxi, agafant-lo en el poble de Boí, però si es pot caminar,  val la pena gaudir de la natura anant a peu. A partir d’aquest punt s’ha d’anar per la pista de terra que puja molt lleugerament. Es passa pel planell d’Aiguadassi (1900m) i en 1,30h més arribem al refugi d’Estany Llong (1990m) i al poc a l’Estany Llong, preciós, amb molta vegetació al voltant i enmig de muntanyes.

Al final de l’estany Llong hi ha uns fantàstics prats i travessant-los direcció al Portarró d’Espot podem veure el pi de Peixerani, el qual és monumental.

De retorn, davant del refugi podem fer un desviament de l’excursió i acostar-nos fins la vall (2350m)  i Estanys de Dellui i en 3.30h arribaríem de nou a la palanca de la Molina.

També es pot fer un altre desviament, però que nosaltres el vam internar i no el vam trobar i és seguir la passarel·la de fusta que hi ha en el planell d’Aigüestortes direcció Morrano, i allà on s’acaba s’agafa un corriol a l’esquerra i s’endinsa fins l’avetal de la Cremada (1800m). Quan arriba a un rierol és camí que es perd i girem cua, en principi arribaria al planell del Sant Esperit. Així doncs, continuem la tornada per la ruta de la llúdriga sentit de baixada fins la palanca de la Molina.