Avui va de populars! De caminades populars i de bicicletades populars! Acostuma a ser un motiu per gaudir assistir a algun d’aquests esdeveniments per realitzar alguna afició tal com el senderisme o el ciclisme. A alguns professionals els molestarà, perquè en haver més gent, és més fàcil que es produeixin embussos o que el ritme es vegi alentit en alguns punts, però poder compartir aquesta afició és molt bonic.

Ahir, diumenge 9 d’octubre, vam participar en la III bicicletada popular per la llera del riu que recorre el Llobregat des de Martorell fins al Prat de Llobregat. En total uns 34 km d’anada que es recorren majoritàriament per una pista de terra al costat del riu.

Organitzada per la Diputació de Barcelona i totalment gratuïta consta de diferents punts de sortida, pels que no vulguin fer els 34 km, i algun punt d’avituallament amb aigua, sucs, fruita i, al final, coca amb xocolata (nosaltres quan hi vam arribar ja no hi havia xocolata, tot i que ja ens ho havien  alertat els que ens trobàvem de tornada) i un obsequi. Els punts d’avituallament eren d’agrair i tots tenien un racó per a la recollida selectiva de la brossa, es voluntaris de la Federació Catalana de Ciclisme eren abundants i el recorregut és planer tot i que en alguns punts les indicacions eren poc visibles, sort que els crits dels altres participants ens alertaven que ens havíem perdut.

El recorregut s’inicia a Martorell just darrere de l’estació de ferrocarrils. Un cop s’ha sortit de l’estació cal girar a la dreta per agafar una rampa que puja i després un sender que gira altre cop a la dreta i que puja tot col·locant-se darrere de l’estació. El camí és per una pista ample i pedregosa.

En un encreuament de camins cal agafar la pista de la dreta, i tot seguit la de l’esquerra col·locant-nos per primera vegada al costat del riu Llobregat. El camí segueix pedregós i les punxades a les bicis eren habituals, per això, calia dur una càmera de recanvi. A partir de Sant Boi el camí és molt menys pedregós, però més polsegós. En arribar al Prat, diversos recorreguts permeten albirar els camps de carxofes i els Espais Naturals del Riu fins a arribar a la platja.

Estaria bé que els ajuntaments dediquessin alguns dels seus recursos a senyalitzar el recorregut tal i com està fet des de Cornellà fins al Prat i a pavimentar el recorregut. De totes maneres és un recorregut recomanable per fer a qualsevol diada, hi hagi o no bicicletada popular i que molts usuaris ja aprofiten per fer en bicicleta o corrents o fins i tot per passejar-hi. Malgrat la possibilitat de fer-hi esport, també es denota la necessitat de cuidar més el nostre medi ambient i, per tant, com a punt clau del nostre entorn, el riu Llobregat, el qual mostra un punt de degradació important; en alguns trams fa pudor i la vegetació de ribera és molt minsa o poc sana.

Tot plegat em fa recomanar el recorregut (tant aquest, com de més curt o pels Espais Naturals) tant en bicicletades populars com per iniciativa pròpia a tothom que s’hi vegi interessat, així com a la participació de les diferents accions que s’hi realitzen per al bon manteniment d’aquest espai.

*******************

Per altra banda, us informo que ja arriba la XXXII Ronda Vallesana, la caminada popular organitzada per la Unió Excursionista de Sabadell i que es realitzarà el 23 d’octubre a Sant Llorenç Savall.

*******************

I per últim comentar-vos que, en vistes que la majoria de cerques de google, són degut a la cerca de caminades populars, hi ha un blog dedicat exclusivament a aquest tema on hi ha un calendari sobre les properes caminades i cròniques de les fetes. S’anomenen los folloneros i són un grup de gent que participen sovint en aquest tipus d’esdeveniments.

Espero que tingueu una bona setmana!