Taxa d’ecoturisme a França

Benvolguts bloggaires,

En primer lloc comentar-vos que m’he proposat que, en vistes de l’augment de visites, de “cameos”, així com de posts pendents a publicar, em proposo redactar un nou post cada dilluns. I per què en dilluns? Perquè l’augment de visites és sobretot entre setmana, fet que em fa pensar en l’hàbit generalitzat de fer servir l’ordinador mentre es treballa, cosa que em porta a entendre perquè Espanya és un dels països amb més jornada laboral però menys rendiment (excloent, evidentment, a tots aquells que se’ns és impossible la connexió a internet en hores de feina o sense estudiar, tampoc, si l’efecte dels esmorzars, cafès i números de “cigarros” fumats també podria ser una variable (més) important que repercuteixi sobre aquest fet).

Bé, reflexions a banda, anem a la informació que ens pertoca a aquest blog. Avui m’agradaria presentar-vos un programa de televisió que s’emet a tv3 cada migdia. Es diu El medi ambient i tracta temes molt diversos i de forma molt divulgativa.

“El Medi Ambient” s’emet de dilluns a divendres a les 14:20 per TV3. A la mateixa hora s’emet per TVCi (TVC Internacional). La següent setmana es repeteixen cap a les 9:20 del matí pel Canal 33. Els reportatges ja emesos es poden veure a la web www.elmediambient.cat, on també hi ha altres informacions – enllaços, notícies, agenda… En ser programes de molt poca durada també els podeu veure tots junts (és a dir, tots els d’una setmana en un dia) pel Canal 3/24. Els dies i horaris són: dimarts, 21:30, 04:20 (primer grup de reportatges), 05:40; dimecres, 10:10; dijous, 16:50 (primer grup de reportatges); divendres, 16:20 (segon grup de reportatges); diumenge, 10:40.

M’agradaria destacar-ne un de la setmana passada, el qual fa referència a una taxa que s’aplica per nit de pernoctació i persona al sud de França amb la intenció de recaptar diners que es destinen a la millora de la senyalització, al manteniment de senders i a l’augment de l’oferta (possibilitats) per als senderistes. És un import, al meu paré gairebé insignificant (de 20 a 65 cèntims per persona i nit), que ajuda als petits pobles de la zona a finançar el senderisme i a potenciar una de les seves principals fonts d’ingressos: l’ecoturisme. Podeu veure el programa on s’explica aquest fet clicant aquí.

Fa temps es va voler fer una proposta a Catalunya en la qual es volia fer pagar als senderistes per l’ús de determinats camins. No sé si ho vaig entendre malament, però em va fer la sensació que volien aplicar una mena de peatges, però en el medi natural. No em va semblar gens bona idea. Però en aquest cas, en veure aquest programa, veure les causes i el perquè, i veure el resultat final, m’ha semblat molt més ben gestionat i una bona pensada.

Què us sembla a vosaltres?

7 responses to “Taxa d’ecoturisme a França

 1. Hauré de mirar el programa per veure si els arguments em convencen, però en principi no m’agrada la idea. Potser hauria de ser l’administració la que se’n faci càrrec de la mateixa manera que fa el manteniment de carreteres. Aquesta tarda li dono un cop d’ull i després opino amb més fonament… ara no puc perquè estic a la feina HAHAHAHA! 😉

  M'agrada

 2. D’acord, vist així no sembla tan greu, tot i que sembla mentida que amb aquesta contribució tan minça n’hi hagi prou per fer el manteniment dels camins (no vull ni pensar com s’ho farien alguns d’aquí sense pressupostos milionaris). Tanmateix, amb el que no combrego és amb fer pagar altra mena de peatges; em semblaria molt trist.

  M'agrada

  • Sí, he buscat a veure si trobava alguna informació sobre la taxa que es volia aplicar a Catalunya però no he trobada la notícia, el plantejament no s’agafava per enlloc, al meu paré, tot i que no ho recordo amb claredat. Algú en sap res?

   De la manera que ho apliquen en aquesta zona de França sembla ser que els propis destinataris paguen una part dels seus serveis a través d’aquesta taxa, és una part si no ho he entès malament, perquè la resta la paguen els ciutadans de la zona mitjançant impostos, i per tant, ho paga l’administració, el que passa és que són pobles petits i aquesta taxa els és una ajuda.

   Pel que fa als pressupostos millonaris que comentes crec que hi ha altres qüestions en joc: la mala gestió, fer coses inútils i mal projectades i els pocs que en surten beneficiats (els que s’embutxaquen les peles).

   M'agrada

 3. Jo estic a favor del lliure gaudi de la natura i de posar impostos i peatges pels que veuen Tele5. I encara que no ho sembli parlo seriosament.

  M'agrada

 4. En principi, quan sento de pagar ja em produeix alergia, he vist el documental de TV3 i malgrat la quantitat és petita no crec que s’hagin de fer masses despeses per mantenir els senders, no cal segar l’herba com surt al reportatge de França, però si penso que algú ha de tallar els arbustos i branques dels camins que no són massa freqüentats i la senyalització també és important, si les rutes estan ben senyalitzades són més atractives.

  Els més beneficiats que hi vagin els senderistes són els hotels, que paguin ells o bé que els impostos que paguem també serveixin per mantenir els senders igual que es paga qualsevol servei públic.

  Per anar a la platja no paguem i en canvi és una gran despesa per l’administració: neteja de sorra, incorporació de sorres, dutxes, neteja de l’aigua…

  A més, si la muntanya la fem molt accessible a la gent aquesta es massifica i perd molt del seu encant.

  Que consti que he fet aquest comentari fòra de l’horari laboral!

  M'agrada

  • Pel que he entès del documental es paga com un impost igual que un altre servei públic, el que passa que com que es tracta d’una zona poc poblada formada per petits pobles el poder dels impostos és menor i per ajudar-los han creat aquesta taxa, entenent que els senderistes (en realitat els beneficiaris) paguen una part, però els ciutadans del municipi amb els seus impostos també.

   És una bona idea que els altres beneficiaris, els que tenen serveis de pernoctació (càmpings, hostals, hotels etc) paguin la taxa, però al cap i a la fi seria el mateix perquè si els fan pagar aquesta tasca a ells repercutirà sobre el preu que pagui el client (pujaran els preus, perquè no voldran assumir més despesa), al cap i a la fi crec que seria el mateix.

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s