Última actualització: Estiu 2011

Benvolguts bloggarires,

La cabra mallorquina, de pèl rogenc, va ser un dels primers animals domèstics de l'illa. Se'n veuen per tot arreu i especialment a la Serra de Tramuntana.

Avui toca una mena de recorregut per l’illa de Mallorca, no hi està tot, però pot ser un complement que pot servir com a guia per a una futura estada a l’illa major del conjunt balear. S’ha de dir que, en aquest cas, m’he allunyat una mica de la línia general del blog i s’ha deixat de banda el senderisme. No perquè no hi hagi possibilitat de practicar-lo a Mallorca, ans tot el contrari, hi ha moltes GR i recorreguts que permeten veure l’illa des del punt de vista més natural i verge; però ara, a l’estiu, és difícil practicar-lo degut a les altes temperatures. Per tant, s’ha apostat per un turisme més “convencional”: visites a pobles i banys a les platges. Això no suposa ni molt menys que no es gaudeixi de les tradicions ni del paisatge; no vol dir que no hagi estat un turisme respectuós i que no ens hagi permès admirar i aprendre de la diversitat de l’illa i dels seus indrets naturals. De totes maneres, sempre que s’ha pogut es fa referència a possibles pràctiques senderistes de cada post.

L’illa de Mallorca consta de l’equilibri perfecte entre la platja, pobles plens d’història i la muntanya, per tant, n’hi ha per tots els gustos! A l’estiu s’omple de turistes, i fins i tot en certs punts es fa aclaparant, per això cal evitar allotjar-se o passar per zones tan massificades com Can Picafort, Andratx o Porto Cristo; és millor escollir una zona intermèdia tal com Pollença o Port de Pollença. I per això és millor també evitar la primera quinzena d’agost, i visitar Palma després del pont del dia 15 d’agost. El poc transport públic de l’illa, excepte des de Palma, obliga al visitant a llogar un cotxe o a dur-lo en el vaixell. Un bitllet d’anada i tornada en avió pot costar uns 80€ i llogar un cotxe durant una setmana uns 300€. La majoria d’empreses demanen targeta de crèdit per poder llogar el cotxe, si no no te’l deixen endur i només vam trobar l’empresa GoldCar que deixés llogar-lo amb targeta de dèbit; de totes maneres aquesta empresa s’embutxaca una bona amb el mètode ple-buit, ells et donen el dipòsit ple (et cobren de més –de forma exagerada- que si te l’omplissis tu) i tu l’has de tornar buit (que mai és fàcil de calcular i per tant es queden ells el que t’ha sobrat de benzina). En fi, no hi podem fer res. Tot i que amb corbes, les carreteres són bones i el trajecte de punta a punta de l’illa no supera ni de bon tros l’hora i mitja, que pot ser el desplaçament més llarg que haureu de fer.

Mallorca compta amb extensos camps d’ametllers, per això fan granissat d’ametlles a l’estiu, que és com si fos de torró de Xixona, molt dolç al meu gust (ja que el que vols d’un granissat és que refresqui) i també d’oliveres i de figueres (trobareu per comprar figues boníssimes arreu). Cal tastar les famosíssimes ensaïmades (al llard li diuen saïm, ingredient clau en aquests postres) llises o farcides de crema, de cabell d’angel i, fins i tot, de sobrassada. Ens van recomanar les ensaïmades de Ca’n Salat, un forn situat al poble de Montuïri, però també són conegudes per la seva qualitat les ensaïmades de Sa Pobla. Els dolços de l’illa no acaben aquí, ja que també hi tenen el quarto, un pa de pessic molt esponjós que sovint acompanyen amb gelat. També són boníssims els robiols d’albercoc (un altre ingredient clau de la pastisseria mallorquina), els cocarrois amb farciments diversos, i les panades, que poden ser també amb farciment salat. A banda també es menja pamboli (pa amb oli) que ve a ser el pa amb tomàquet amb embotit i el trampó, una amanida boníssima amb tomàquets molt més saborosos que els de Barcelona, pebrot, tonyina i ceba blanca mallorquina. Per fer baixar tan de bo menjar, són imprescindibles les herbes de Mallorca, la marca Túnel, molt coneguda i amb ampolla peculiar, en té de dolces i seques depenent del gust del consumidor. I per acabar el tast gastronòmic, una curiositat, a Catalunya, o si més no, Barcelona i rodalies, estem acostumats a anomenar Mallorquí l’entrepà de sobrassada amb formatge, doncs bé, no és pas així la combinació Mallorquina; ells barregen la sobrassada amb quelcom dolç, per exemple, mel.

Sineu

Si aneu a l’estiu és interessant veure una berbena, on es respira bon ambient de poble, se sent parlar Mallorquí de veres, no com a Palma, i es pot gaudir de bon menjar i tradicions. Nosaltres vam anar a la de Sant Llorenç des Cardassar, situat prop de Manacor, on hi havia tastet de tapes, concert d’en Tomeu Penya i altres grups de versions i d’altres més divertits fins a altes hores de la matinada, no com a Barcelona, que cada cop es limiten més.

Per més informació i més concreta de visites a pobles i platges cliqueu segons la zona:

(veureu millor els documents si no maximitzeu la finestra)

ZONA NORD I NORD-EST: Cala Agulla, Na Clara, Alcúdia i Formentor.

ZONA EST: Coves de Porto Cristo, Cales de Mallorca i Far de ses salines.

ZONA SUD: Palma

ZONA OEST; LA CARRETERA DE LA TRAMUNTANA: Lluc, Sa Calobra, Sóller, Sa Foradada i Valldemossa

INTERIOR: Sineu i Montuïri

Espero que aquest estiu o Setmana Santa pogueu fer una bona escapada! Us la recomano!