Malauradament últimament són molts els posts que puc redactar fent referència a incendis que han o estan amenaçant les nostres muntanyes.

En aquest cas els incendis han o estan afectant la zona nord-est de Girona que ha arribat de Portbou a Figueres. Mentre per les xarxes socials s’hi publiquen les rebaixes dels pressupostos que han patit els cossos de bombers respecte el 2010, mentre en Felip Puig amaga el cap sota l’ala demostrant altra vegada la seva poca competitivitat per afrontar aquest càrrec i mentre en Mas surt en antena dient que les imprudències d’alguns han provocat que es gastin molts diners per solventar aquest desastre natural (i social) – encara será una raó més per justificar més retallades! També són les xarxes socials les que mostren missatges d’admiració pels “heroics bombers” i s’ha vist com en situacions de risc la gent actua de forma autònoma i s’ajuda entre si. La gent ha fugit com ha pogut per la carretera, penya-segats, o per mar (aquests han mort) i han sorgit molts voluntaris, sobretot joves gràcies a les xarxes socials, que han ajudat a fer, entre d’altres, un lloc d’acollida en un poliesportiu de Figueres per als múltiples evacuats que hi ha hagut, és només un exemple dels molts que hi ha hagut.

Actualment, s’ha obert ja la circulació a Portbou tant de la AP-7 que l’uneix amb Figueres com dels trens, però segueixen algunes carreteres tallades de l’Alt Empordà, com per exemple la N-2, ja que el canvi de vents (vent de marinada) ha traslladat l’incendi cap a l’oest (cap a la Garrotxa), la situació és crítica a la jonquera,  i encara està sense control (diuen que la meteorologia ajudarà a assolir-ho durant la jornada d’avui). També es recomana a la gent que té problemes respiratoris greus que no surtin de casa ja que el núvol de cendres (encara que molt poc perceptible) arriba fins a Barcelona.

Les causes de l’incendi es desconeixen, però em sembla impossible desvincular les causes a les accions dels èssers humans. Al llarg de la història hem vist molts casos d’incendis relacionats amb una mala conducta de l’espècie humana: la crema de rostolls incontrolada, anar a fer un picnic i deixar els papers de plata i ampolles de vidre al bosc, no deixar la brosssa dins el contenidor i l’aigua el trasporta fins al bosc, llençar les burilles des de la finestreta del cotxe…

Potser els malalts piròmans no poden autocontrolar-se, però l’espècie humana hauria de començar a aprendre que no som els amos del món i que una petita mala acció, per insignificant que sigui pot tenir unes conseqüències desastroses (se li diu efecte papallona que es relaciona amb la teoria del caos, es diu, metaforicament, que el vol d’una papallona pot provocar un huracà a l’altra banda del món).