Els incendis que amenacen les nostres muntanyes

Malauradament últimament són molts els posts que puc redactar fent referència a incendis que han o estan amenaçant les nostres muntanyes.

En aquest cas els incendis han o estan afectant la zona nord-est de Girona que ha arribat de Portbou a Figueres. Mentre per les xarxes socials s’hi publiquen les rebaixes dels pressupostos que han patit els cossos de bombers respecte el 2010, mentre en Felip Puig amaga el cap sota l’ala demostrant altra vegada la seva poca competitivitat per afrontar aquest càrrec i mentre en Mas surt en antena dient que les imprudències d’alguns han provocat que es gastin molts diners per solventar aquest desastre natural (i social) – encara será una raó més per justificar més retallades! També són les xarxes socials les que mostren missatges d’admiració pels “heroics bombers” i s’ha vist com en situacions de risc la gent actua de forma autònoma i s’ajuda entre si. La gent ha fugit com ha pogut per la carretera, penya-segats, o per mar (aquests han mort) i han sorgit molts voluntaris, sobretot joves gràcies a les xarxes socials, que han ajudat a fer, entre d’altres, un lloc d’acollida en un poliesportiu de Figueres per als múltiples evacuats que hi ha hagut, és només un exemple dels molts que hi ha hagut.

Actualment, s’ha obert ja la circulació a Portbou tant de la AP-7 que l’uneix amb Figueres com dels trens, però segueixen algunes carreteres tallades de l’Alt Empordà, com per exemple la N-2, ja que el canvi de vents (vent de marinada) ha traslladat l’incendi cap a l’oest (cap a la Garrotxa), la situació és crítica a la jonquera,  i encara està sense control (diuen que la meteorologia ajudarà a assolir-ho durant la jornada d’avui). També es recomana a la gent que té problemes respiratoris greus que no surtin de casa ja que el núvol de cendres (encara que molt poc perceptible) arriba fins a Barcelona.

Les causes de l’incendi es desconeixen, però em sembla impossible desvincular les causes a les accions dels èssers humans. Al llarg de la història hem vist molts casos d’incendis relacionats amb una mala conducta de l’espècie humana: la crema de rostolls incontrolada, anar a fer un picnic i deixar els papers de plata i ampolles de vidre al bosc, no deixar la brosssa dins el contenidor i l’aigua el trasporta fins al bosc, llençar les burilles des de la finestreta del cotxe…

Potser els malalts piròmans no poden autocontrolar-se, però l’espècie humana hauria de començar a aprendre que no som els amos del món i que una petita mala acció, per insignificant que sigui pot tenir unes conseqüències desastroses (se li diu efecte papallona que es relaciona amb la teoria del caos, es diu, metaforicament, que el vol d’una papallona pot provocar un huracà a l’altra banda del món).

Anuncis

4 responses to “Els incendis que amenacen les nostres muntanyes

  1. Això és molt dur: aquest matí veia el fum des de la feina i això que Gavà és a més de 150 km. El de més a prop que he viscut és quan es va cremar el Garraf i se’m cau l’ànima als peus cada cop que recordo com va estar plovent cendra una setmana seguida. Al cap d’un temps la muntanya es torna més o menys a regenerar, però la nostra generació ja no ho tornarà a veure tal com era.

  2. Ja saps que hem viscut els incendis de prop (per sort, no tant a prop com ens podíem pensar quan escoltàvem que el foc havia arribat a la Garrotxa). Malgrat ja es coneguin les causes, el problema és que la gent continua amb la seva imprudència de llençar burilles enceses. Quan aprendrem?

  3. Quantes vegades he anat a muntanya i he vist deixalles en lloc que mai pensaries de trobar-ne. No tenim arreglo. Som uns irresponsables. Això de fumar al cotxe i llençar la cigarreta per la finestra en aquest país és esport olímpic.

    • jajaja ens vam deixar aquest esport olímpic al teu post! Llençament de la cigarreta des d’un cotxe en marxa!!! A veure qui arriba més lluny, o qui arriba més a prop a una zona de vegetació seca… sempre es poden fer diferents modalitats! I que guanyi el millor!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s