L’esmorzar és l’àpat més important del dia, diuen, i la veritat és que abans de fer una excursió ho hem de tenir molt en compte. Jo sóc de les que no tinc gaire gana abans de fer una excursió forta, crec que quan vaig pujar a l’Aneto no vaig menjar gaire, ni d’esmorzar ni de dinar, però avui us presento un esmorzar perfecte per agafar forces!

Iogurt cremós amb nous, plàtan, canyella i mel

Es tracta d’un esmorzar complet, ric i nutritiu en el qual gairebé no hi falta de res. També es pot fer la versió batut, substituint el iogurt per llet i passant-ho pel batedor.

187

En primer lloc, hi tenim el iogurt, a mi m’agrada que sigui cremós del tipus iogurt grec. Aquest ingredient ens aportarà el calci, molt important per enfortir els ossos, vitamines i proteïnes. De fet, es recomana prendre llet o algun dels seus derivats mínim un cop al dia. Un dels beneficis del iogurt respecte la llet és que contribueix a regenerar la flora intestinal pel fet de ser llet fermentada (per tant, conté bacteris) i també, moltes vegades, és més fàcil de digerir (en haver reduït o transformat la lactosa). Diuen que els iogurts cremosos  són els que més engreixen, però com que el què volem és tenir forces ja ens anirà bé tenir energia.

Després hi tenim les nous. En general els fruits secs són molt saludables, de fet, és molt important dur fruits secs per picar durant l’excursió, però en aquest cas, barrejades amb el iogurt les nous queden molt bé i donen un bon començament al dia. Principalment, el que és més important dels fruits secs és l’oli vegetal, molt més saludable que el saturat. Les nous milloren la salut cardiovascular i preveuen el colesterol i les malalties neurodegeneratives. Tenen vitamina E que aporta propietats antioxidants i també conté una important quantitat de zinc que ajuda a mantenir la pell i el cabell sa i a prevenir-ne o millorar-ne algunes anomalies com l’èczema o la calvície. També diuen que és important menjar-ne a diari, però  a petites racions (4-7 nous diàries) ja que és un aliment molt calòric, això ens anirà molt bé per tenir molta energia per començar una bona excursió. Les nous es poden substituir per altres fruits secs com les avellanes o els pinyons, tot i que aquests últims encareixen molt l’esmorzar.

I, finalment, hi tenim el plàtanooo és sensacional!!! Una fruita és molt important per a un bon esmorzar, però aquesta no està triada en va. En primer lloc, el plàtan és molt ric en carbohidrats, per tant, ens aportarà molta energia que és el més necessitem per a una excursió. L’alt contingut de potassi ajuda a enfortir els músculs i preveu les rampes. A més, estimula la digestió, així que serà un esmorzar que de ben segur ens sentarà bé. Heu de tenir en compte també que és molt fàcil de pelar, així que no necessitarem dur ganivet!

188

Com que els sucres refinats són menys saludables, és millor comprar els iogurts naturals, però jo no puc amb el gust amarg i àcid dels iogurts naturals, així que la millor manera d’endolcir aquest bon esmorzar és amb la mel. Es tracta d’un aliment, novament, molt energètic i té més riquesa nutricional que el sucre, a més que té múltiples propietats medicinals (antisèptica, antibiòtica, depurativa). La llarga llista de qualitats de la mel estendrien massa el post, per tant, m’atreveixo simplement a concloure que és la millor opció per endolcir aquest esmorzar tan especial.

Per últim jo li poso canyella, però aquest ingredient és totalment secundari. Li poso més que res perquè m’agrada el gust que li dóna. Però no per això deixa de ser important la seva presència, la canyella, regula el nivell de sucre en sang i el colesterol i és antioxidant.

185

I vosaltres, ja heu esmorzat avui????

MOLT BON PROFIT!!!

Espero que us hagi agradat i que algun dia us animeu a provar-ho!!!

Demano disculpes per la poca qualitat de les fotografies fetes amb el mòbil juntament amb poca traça.

Més informació a:

Portada

http://www.botanical-online.com/index.html