No diré que ha tornat l’hora de reemprendre el blog perquè cada vegada que ho dic publico un post i després trigo un any a fer-ne un altre… i no serà per posts que tinc preparats per fer! Així que, sense més preludis, aquí va!

 Aquests dies de Setmana Santa he estat a Berlín a veure a una amiga que, malauradament, ha hagut d’emigrar. Deixarem aquí altres comentaris referents a la política, economia i societat en general perquè, tot i que hi ha molt per dir i discutir no és l’objectiu d’aquest blog, així que em centraré amb la meva visió com a TURISTA. 

He de dir que anava amb unes expectatives molt altes pel que m’havien comentat a priori i, tot i que m’ha agradat, penso que Berlín li deu molt a la seva història, però que com a ciutat no té res d’especial. M’explico, és una visita imprescindible, però a banda del mur de Berlín, i les repercussions de l’Holocaust i la Guerra Freda els quals han deixat molts testimonis a la ciutat, Berlín no té res a destacar respecte altres ciutats d’Europa. Em comentaven que és una ciutat molt monumental, Madrid també, que és bonica per passejar, Barcelona també, que hi passa un riu, París també (i els seus voltants són més bonics), que té una part bohèmia, París més, que és molt moderna, Londres més, que hi van en bici, a Amsterdam més… En realitat és veritat, és una ciutat monumental, plena d’intensa història, i una ciutat europea imprescindible per a una visita turística, i fins i tot, per a una doble visita turística, jo hi he anat 4 dies i he de tornar perquè m’he deixat coses per veure. Però no cal que aneu amb expectatives molt altes, per tal que quan arribeu allà us en sorprengueu gratament.

Com sempre faig al blog, primer unes consideracions general, per que tingueu en compte abans de marxar:

Mireu amb antelació la previsió del temps, en general fa molt més fred que a Barcelona, li podríem restar uns 10 graus perfectament a la nostra situació meteorològica, si a Barcelona l’hivern és de 8 graus, allà de -18ºC i si ara a la primavera ja arribem als 20ºC allà poc passen dels 13ºC, per tant, cal anar preparat sempre amb roba adequada i per això és important consultar la previsió. A més, tot i que només hi he anat 4 dies, penso que el temps és bastant inestable, així que val més ser previsió amb alguna capa pel fred de més i alguna cosa per la pluja.

Cal dur també suficients diners en metàl·lic, gairebé mai paguen amb targetes de crèdit, i si ho fan utilitzen MAESTRO i no les vises a les quals estem acostumats. Calculeu uns 50€ per dia com a molt (incloent, entrades, souvenirs, transport, i àpats econòmics…).

En el mateix aeroport d’arribada intenteu agafar un mapa de la ciutat, a l’oficina de turisme val un euro, i un mapa del transport públic, com a mínim dels metros i tramvies (U-bahn, S-bahn i Strabenbahn) perquè després serà molt difícil de trobar-ne un. I sinó descarregueu-vos-ho i imprimiu-ho amb antelació, és bàsic per poder-se desplaçar i orientar: http://www.bvg.de/index.php/en/index.html. L’aeroport de Tegel és preferible perquè el transport és més fàcil i és zona A+B, que seran les zones que necessitareu durant la visita turística, en canvi, l’altre aeroport es troba a la zona C. També en el mateix aeroport compreu el bitllet de transport públic, si esteu més de 4 dies és preferible que compreu l’abonament de 7 dies, per 28,80€ pots viatjar tan com vulguis per les zones A + B. Si camineu molt i no utilitzareu gairebé el transport públic, només 2 vegades al dia o esteu menys de 4 dies, és millor agafar un abonament de 4 viatges per 8,80€ o agafar un Day ticket per 6,70€. Feu els càlculs vosaltres mateixos!

Sobretot no feu com jo, que el primer dia que vaig voler parar un bus vaig aixecar el braç i allà és un símbol “tabú”, evidentment! I per validar els abonaments (SEMPRE S’HAN DE VALIDAR) només cal fer-ho una vegada (en el cas de l’abonament setmanal). Per al bus cal ensenyar el tiquet al conductor, però només mostrar, no se’l mira en detall.

El caràcter alemany és bastant curiós, si que somriuen, sobretot la gent gran, que ja deuen estar satisfets de la vida que han tingut, però per la resta són bastant seriosos, déu ser el fred, matinen molt, dinen abans de la una i sopen a les cinc, de tal manera que a les sis a caseta i llestos! Això sí els turistes poden dinar i sopar, o dinar mentre els alemanys sopen, no importa, sempre hi ha llocs oberts, i està ple de llocs amb menjar exòtic, però poca cosa pels que anem a menjar gastronomia pròpia del país. A banda, hem de tenir clara una cosa, la norma és la norma i no hi ha excepcions, això que la llei està per salar-se-la déu ser un refrany típic espanyol, i així estem, perquè allà són rígids o justos per tothom. Així que oblida’t de no pagar, oblida’t de passar en vermell i aprèn-te aquesta paraula: VERBOTEN (prohibit).

El dibuix del semàfor, AMPELMANN, és tot un símbol de la ciutat i hi ha botigues especialitzades en vendre tot tipus de souvenirs amb la seva silueta tan característica, per tant, és un regal perfecte, paradoxalment, els passos de zebra escassegen a la ciutat, i qualsevol cantonada és apta per convertir-se en un pas de zebra. http://es.wikipedia.org/wiki/Ampelm%C3%A4nnchen. Un altre regal imprescindible són les cerveses, Pilsner o Beck i les pastes, els Brètzels, els llaços gegants salats, o els dolços que tenen forma d’espiral (n’hi ha de molts gustos) i les Berliner, que són com els Dunkin Donuts, però en tradicional. Tot depèn dels gustos de cadascú i de les possibilitats amb el pes de la maleta.

Botiga Ampelmann (souvenirs a Berlín)

Per cert, no sé gens ni mica d’Alemany, i és veritat, com els francesos no sembla que tinguin gaire interés en aprendre l’anglès, però t’hi pots entendre perfectament!

I fins aquí una mica d’introducció de Berlín, el proper dia, tot i que ja sabeu que no prometo res, més sobre les visites concretes!!!

Hi heu estat vosaltres a Berlín? Què us va semblar? Esteu d’acord amb les meves impressions?

Espero que si el següent viatge que feu teniu pensat fer-lo a Berlín aquesta informació us sigui útil i si teniu algun dubte potser us puc respondre, ja em direu, i si no sabeu on anar aquest estiu, ja podeu reservar vols, que pugen els preus!! Jo hi vaig anar per 300€ anar i tornar i facturant una maleta, Berlín no és barat, però si us ho mireu amb temps, potser trobeu algun ofertón!

Bona sort i bon viatge!!!