Roma és una ciutat estressant, però amb un història punyent, interessant i uns monuments vertiginosos, ÉS UNA VISITA IMPRESCINDIBLE!

Cal tenir en compte, però:

 • Evitar l’estiu i Setmana Santa, massa calor i massa gent pot fer la visita massa agobiant i no gaudir-la com cal.
 • Visitar-la a l’hivern és bonic, i els seus hiverns suaus permeten que no haguem d’anar molt més abrigats que en un hivern a Barcelona. Haurem de tenir en compte dur una capa de més.
 • L’idioma és fàcil i els preus similars als d’aquí.
 • És fàcil menjar bé. Pasta i pizza. Easy. Per saber-ne més veure: Menjar a Roma.
 • La Roma antiga és el centre de la ciutat, tot està bastant proper i passejant a peu no hi ha distàncies més llargues a una hora d’un lloc a un altre, això si, és laberíntica, i sovint cal planejar l’itinerari a consciència si no es vol fer voltes sobre el mateix lloc o fer km de més sense sentit.
 • És fins i tot agoviant la quantitat d’esglésies dedicades a Maria i els monuments en general, és impossible abarcar-ho tot; diuen que és la ciutat amb més monuments per metre quadrat, així que cal anar a conscienciat i fer una selecció del que es vol veure.
 • El transport és integrat: bus, metro i tramvia. 1,5€/100 min, 6€/dia i hi ha abonaments de 3 i 7 dies. Però aneu en compte, el bus i el tram es pot dir que no cal pagar-lo, l’habitual és veure que ningú ho fa i, per tant, val més comprar un bitllet senzill quan s’utilitza el metro.
 • Aneu amb compte amb els abonaments Roma Pass o similars, és molt probable que no surtin a compte. Mireu si inclouen audioguia, si no és així no surten a compte.
 • A Roma hi ha molt poca informació, mapes, explicacions dels monuments, plafons… val més anar carregats de mapes i guies explicatives del que aneu a veure si voleu que la visita sigui fructuosa, o gastar-se un dineral amb audioguies que les venen per separat a cada monument.
 • Cal dur un bon calçat, les llambordes no estan precisament col·locades per a turmells delicats.
 • Agafeu amb antelació l’entrada al Vaticà, us estalviareu una bon cua. O aneu als llocs just quan obrin, també us estalviareu cua.
 • I per últim, consell per passar-hi el cap d’any. A molts restaurants hi ofereixen un menú especial, una mica caret, però entra el cotilló i les tradicionals llenties que es mengen només començar l’any. Desconeixem si és només un atractiu pels turistes o és tradicional també a les llars. La gent del carrer no menja llenties, però si que van preparats amb una ampolla de cava i unes copes. No us espereu les campanades ni compte enrere, quan són les 12h tots criden de forma estrepitosa i comencen a petar focs artificials a dojo i a voleiar fanalets de Tailàndia. El consell, anar a la Piazza del Poppolo (només cal arribar-hi deu minuts abans) o agafar amb més antelació un bon mirador de la ciutat per veure bé els focs artificials, per exemple, a Il Pincio, aleshores si que cal ser-hi amb una hora d’antelació per assegurar-se una primera fila. També hi poden haver miradors menys coneguts, mentre es vegi qualsevol racó de la ciutat a primera fila i bastant alt ja valdrà.

Altres blogs també opinen sobre Roma.