A prop del Pedraforca hi ha els vestigis de la mina nova de Coll de Pradell. S’hi va extreure carbó del 1949 al 1962 i tot i que actualment està en desús, es van realitzar una sèrie de camps de treball duts a terme per l’Associació de Trens Miners Turístics durant anys i anys, per tal de recuperar-ne l’entorn natural i històric i amb el propòsit de realitzar-ne un ús turístic, de fet, es va fer servir durant un temps, però ara sembla que aquest projecte també s’hagi aturat i estigui abandonat (degut a una esllavissada que va tenir lloc el 2018). Malgrat la llàstima que això ens provoca, visitar aquest lloc tan ple d’història, envoltat d’un paratge natural tan bonic i sent un espai tan traqnuil i poc conegut, és tota una autèntica experiència que us recomanem.

A continuació us en donem més detalls, però aneu en compte, és una zona que pot estar en constants canvis, no sabem si quan ho llegiu ja hauran restaurat la via i ja s’hi faran viatges turístics o encara no.

Fitxa tècnica

  • Dificultat: Molt baixa. Només hi ha una zona una mica més complicada degut a una esllavissada que va tenir lloc el 2018 i que encara estan restaurant
  • Desnivell: 30 metres aproximadament. Excursió planera, però no apta per a cotxets o minúsvàlids.
  • Durada: 20 minuts (només anada) – vam tornar per carretera (5 minuts)
  • Entorn: Majoritàriament ombrívol.
  • Estació de l’any: Aneu en compte! A l’hivern pot ser que estigui nevat…
  • Objectiu: Recorregut de la via del tren de la mina nova de coll de pradell
  • Proposta de sortida: Aparcar el cotxe a Coll de Pradell en el punt 42.201564671927876, 1.781057724159706, hi caben més cotxes i és més agradable d’aparcar.
  • Alternativa: Aparcar just al final de la via en el punt aproximat de 42.20134263444988, 1.7835349432517598 Hi veureu una vagoneta groga. Aleshores es pot caminar seguint el recorregut de la via del tren fins a l’entrada de la mina nova i, després, desfer el camí pel mateix lloc.

Nosaltres vam aparcar al coll de pradell en el punt 42.201564671927876, 1.781057724159706, un lloc idíl·lic, ombrívol, on vaig pensar que s’hi farien molts bolets i on hi passen un munt de senders. Allà, sense creuar la carretera, vam agafar una pista que descendia. Hi ha algun planell explicatiu. En cap moment cal travessar el torrent del coll de Pradell, tot i que hi ha alguna passarel·la de fusta per fer-ho i iniciar una excursió.

Un cop a la boca de la mina nova només cal que seguiu el recorregut de la vida de tren fins al seu final, on es troben les vagonetes de color groc. En el google maps us podeu fixar que s’hi veuen les vies de tren que heu de recòrrer.

Hi passareu per un túnel, però no us caldrà llanterna.

Nosaltres vam tornar per la carretera, són 5 minuts com a molt, però podeu desfer camí.

Les mines i les vies de tren pertanyen al municipi de Vallcebre i clicant aquí en podeu conèixer la seva història.

Esperem que la proposta us agradi!

Teniu altres propostes a l’instagram de @la_vida_amb_dues_mes clicant #duesmesalpedraforca o #duesmesalberguedà i també en el blog trobareu altres excursions pel Berguedà i al voltant del massís del Pedraforca