Encara que us posi que es troba temporalment tancat ja que s’hi estan fent obres (estan previstes que finalitzin el 2023), l’entorn del castell és idoni per a realitzar unes excursions en família ben agraides! Ara bé, quan s’acabin les obres hi volem tornar, té pinta que ho convertiran en una atracció turística, bonica i plena d’història.

El castell d’Escornalbou va ser el resultat de la restauració que va realitzar Eduard Toda quan va adquirir l’antic monestir de Sant Miquel per convertir-lo en la seva residència.

En el castell d’Escornalbou s’hi poden fer 3 itineraris. Els 3 itineraris són tan curs que els podeu fer en un sol dia i no cal que els feu en l’ordre que us indico:

Fitxa tècnica

 • Dificultat: Les tres excursions són assequibles per a principiants
 • Proposta de sortida: En les tres excursions s’ha d’aparcar en l’asplanada habilitada aproximadament en el punt 41.12836802845797, 0.9168960472714531
En aquesta fotografia podeu veure el nostre cotxe a l’aparcament, el castell i l’ermita de Santa Bàrbara a dalt de tot del turó. Aquesta foto està presa des del mirador del Turó de Puigferrós

Ascenció al mirador Turó de Puigferrós (582,9 m)

És una excursió tan i tan curta que no se li pot dir excursió. En 5 minuts i amb una lleugera grimpada arribareu al mirador amb privilegiades vistes del castell i de la vall. A la nostra filla de 4 anys li va divertir tan que hi va pujar 3 vegades!

 • Desnivell: 22 metres
 • Durada: 5 minuts (només anada, des del pàrquing)
 • Distància: 140 metres (només anada, des del pàrquing)
 • Entorn: Solana

Camí dels frares

És una excursió circular molt planera i bonica, amb alguns punts amb vistes privilegiades (si fa un dia clar, fins molt a la llunyania), també hi podreu veure grans roques i formacions geològiques ben cursioses degut a l’erosió.

 • Desnivell: Sense desnivells, excursió planera, fins i tot m’atreviria a dir que apta per a cotxets i minusvàlids. Només tindreu una primera ascensió fins al castell i si la feu circular del tot, al final haureu d’ascendir, degut a les obres, però podeu tornar pel mateix camí que és planer
 • Durada: 20 minuts (només anada, des del pàrquing). 35 minuts circular en total.
 • Distància: 450 metres (només anada, des del pàrquing)
 • Entorn: Majoritàriament ombrívol

Ascensió a l’ermita de Sta Bàrbara (641 m)

Aquesta és de les tres, la que té més desnivell, però l’ascensió és assequible per a principiants i les vistes des de l’ermita són ben gratificants! Fotos al final del post

 • Desnivell: 80 metres
 • Durada: 10 minuts (només anada, des del pàrquing)
 • Distància: 500 metres (només anada, des del pàrquing)
 • Entorn: Majoritàriament ombrívol
 • Descripció: Des de la porta del castell, tot recte, trobareu un sender que serpenteja mentre ascendeix. Primer a l’esquerra, després a la dreta, esquerra…

Descripció de l’itinerari

A continuació us descrivim l’itinerari del camí dels frares incloent l’ascensió a l’ermita de Sta Bàrbara, ja que ambdós itineraris es poden fer en una mateixa excursió connectada com us explicaré a continuació:

Un cop heu deixat el cotxe al pàrquing, heu de pujar per la pista més ampla i gairebé asfaltada que puja fins al castell, primer haureu de creuar la porta de la muralla i, després continuar ascendint.

En aquest punt és el més complicat perquè degut a les obres la senyalització és poc visible. Trobareu el castell a mà esquerra i a mà dreta una edificació en procés de restauració, heu d’agafar el camí que surt per darrera d’aquesta edificació.

De cop i volta us endinsareu per un camí planer que recorre un bosc que és fresc a l’estiu i pintoresc a la tardor. A més, al llarg del recorregut trobareu sorpreses de tot tipus: formes màgiques a les parets rocoses degut a l’erosió, alguna edificació de culte ben curiosa, miradors naturals, grans roques, coves… És un camí que voreja tot el cim on es troba el castell.

Desafortunadament, actualment es troba barrat el pas per fer-la circular, així que teniu dos opcions: tornar enrere desfent el camí planer o, un cop ja no pugueu avançar més, pujar per unes escales que us trobareu a mà esquerra i que donen a una espècie de terrassa malmesa, i agafar un sender que ascendeix entre la frondositat degut a què no és un sender molt transitat. A mig camí us trobareu amb una cova vermella plena de forats pròpia de les terres de Prades, i si seguiu el sender obrint-vos pas entre la vegetació arribareu al camí principal que ascendeix a l’ermita de Sta Bàrbara.

Es tracta d’un sender ample, amb alguns graons. A l’esquerra ascendireu a l’ermita, on hi ha unes vistes privilegiades i, a la dreta, tornareu a l’esplanada del castell.

Seguint aquest itinerari haureu visitat el camí dels frares i l’ermita de Sta Bàrbara en una mateixa excursió gairebé circular.

Esperem que us agradi.

Teniu més sortides per la zona a l’instagram de @la_vida_amb_dues_mes clicant #duesmesalbaixcamp