El Montcau és un d’aquells cims assequibles per a tots els públics que el fa succeptible de ser el primer cim d’algun marrec; és el nostre cas, és el primer pic de la nostra filla gran, que el va fer caminant (no serveix això de fer pic portejant) quan tenia 4 anys. Per nosaltres, va ser la mesura perfecte de distància, desnivell, aventura i facilitat.

El Montcau és un cim de 1056m del massís de Sant llorenç del Munt. La seva forma tan característica de roca pelada arrodonida es pot veure, en els dies clars, des de molts indrets de la zona, inclús des de Montserrat. Molt a prop hi ha l’arxiconegut cim de la Mola i molts excursionistes aprofiten per fer els dos cims el mateix dia. Des del Montcau suposem que hi ha molt bones vistes, això ens havien dit, però com podeu veure en les fotografies, nosaltres el vam fer emboirat.

Fitxa tècnica:

 • Dificultat: Mitjana.
 • Desnivell: 188m. Mitjà. Últim tram de grimpada, molt assequible.
 • Durada: Total 44 minuts fent-la circular. 
  • Anada: 10 minuts.
  • Baixada del Montcau a Coll d’Eres: 10 minuts
  • Tornada de Coll d’Eres al Centre d’Informació: 24 minuts (1,6 km)
 • Entorn: Majoritàriament solana. A l’estiu protegiu-vos molt del sol.
 • Objectiu: Cim del Montcau.
 • Proposta de sortida: Aparcament del centre d’informació Coll d’Estenalles.
 • Equipament: molt important un calçat còmode (botes de muntanya) i protecció solar a l’estiu i roba d’abric a l’hivern, a dalt, fot rasca.

Per arribar-hi heu d’aparcar al Centre d’Informació Coll d’Estenalles (alt. 868 m) on hi ha un ampli aparcament gratuït. Després heu de creuar la carretera, deixar el centre d’informació a la dreta i començar a ascendir per una pista asfaltada que es troba després d’una cadena (la carretera us quedarà a l’esquerra).

A uns cinc minuts, al coll d’Estella (alt. 912,8m), trobareu a mà esquerra que neix un sender pedregós, aquest és l’inici de l’ascenció al Montcau (alt. 1056m).

L’ascenció no té pèrdua, normalment hi ha cordes al terra que indiquen el camí. L’últim tram potser haureu de grimpar una mica, però es realitza sense dificultats.

Per a la tornada podeu tornar pel mateix camí o fer-la circular. Per fer l’excursió circular, un cop baixeu el tram de més pendent, enlloc d’agafar el mateix camí per on heu vingut heu de continuar recte, seguint la carena i descendint fins a coll d’Eres (alt. 942,5m).

Allà us trobareu amb una zona obaga on trobareu un encreuament de camins: a l’esquerra descendeix un sender fins a la cova Simanya, diuen que és molt interessant veure-la, però actualment heu de concertar visita guiada, recte segueix el camí per pujar a la Mola, i a la dreta el camí que podeu agafar de tornada, es tracta d’una pista ampla i planera que voreja el Montcau.

Esperem que gaudiu de la sortida!!

Teniu més plans a l’instagram de @la_vida_amb_dues_mes i clicant #duesmesalbages i #duesmesalvallèsoccidental