Si sou fans dels dinosaures no us podeu perdre: el museu paleontòlogic d’Isona (el qual no vam poder visitar perquè quan hi vam anar estaven en obres), les petjades de Titanosaure d’Orcau i el mar del cretaci amb les icnites de la Posa.
Us he de dir que és una zona interessant, però poc explotada, aquest fet té dos vessants: la negativa, detalls poc cuidats, dóna sensació de deixadesa; la positiva, poc turisme, s’hi pot estar molt tranquil.
Per visitar aquesta zona heu de tenir en compte que fa molta calor, però és suportable ja que no fa xafogor. Igualment, porteu protecció i si no ho veieu clar, aneu-hi en una altra temporada que no sigui estiu. Si hi aneu a l’estiu us podeu refrescar al congost de l’Abella, excursió fluvial ja descrita en aquest blog i molt recomanable.
Us expliquem els detalls a continuació:
Museu Paleontològic d’Isona: web
Organitzen visites guiades als jaciments, alguns dels quals no es poden accedir sense visita guiada. La visita guiada dels adults és de 9,5 euros i dura 2 hores. Consulteu l’agenda.
En el poble d’Isona els llocs amb més interés estan marcats amb un recorregut fet amb petjades pintades de dinosaures que s’haurien de repintar i que costen de seguir perquè no és un recorregut continuat, tindria bastanta gràcia si ho fessin així.
Petjades de Titanosaure d’Orcau
Fitxa tècnica:
- Dificultat: Molt baixa
- Durada: Per arribar al principi del Jaciment 600m – Fins al final: 1km només anada.
- Desnivell: Planer
- Entorn: L’excursió és majoritàriament ombrívola, però el jaciment es troba en ple sol.


Punt de sortida: Venint de Tremp o Isona per la C1412b, heu d’agafar la carretera LV-5112. Just abans d’arribar al poble d’Orcau, hi surt una pista a mà dreta i, tot seguit, un sender a mà dreta amb un indicador. Podeu deixar el cotxe en aquesta bifurcació (42.16289421452962, 0.9848510525666583) o una mica més endavant en el punt 42.163004557266454, 0.9838237665180252.



El jaciment de petjades de Titanosaure es troba a 600 metres i el sender és bastant ombrívol i planer, per tant, és apte per a totes les edats. Algunes de les petjades estan pintades per poder identificar-les millor. Hi ha panells informatius força interessants i la visita és bastant ràpida. Pot ser que per fer la visita completa (anada i tornada incloses) trigueu una hora o hora i mitja com a molt. El fet que hi hagi aquestes petjades indica que aquesta zona era anteriorment una zona pantanosa i que, posteriorment, l’estrat es va inclinar col·locant el terra a la paret.




Jaciment de la Posa

En aquest cas, hi ha un aparcament habilitat i arribar al Jaciment no deuen ser més de 200m d’escales descendents. El Jaciment es troba en ple sol així que és molt important la protecció solar. Malgrat que hi ha prop de dos milers de depressions, aquestes no corresponen a petjades de dinosaures sinó a excavacions superficials que realitzaven les rajades com a estratègia d’alimentació, això si, corresponen al Cretaci. Ens hem d’imaginar doncs, que aquesta zona era una part costanera. També hi ha un panell informatiu. Aquí més informació

Podeu trobar més propostes a l’instagram: @la_vida_amb_dues_mes #duesmesalpallarsjussà